Uitleg de Jacobs Ladder

JACOBSLADDER

 

Fase 1 is de meest emotionele fase. Voor de cliënt is deze fase vaak ook erg confronterend. Er wordt menig traantje gelaten en er komt soms ook boosheid naar boven. Het verleden, het oud zeer, wordt wel of niet met behulp van hypnose bewust gemaakt en dat krijgt een plek.

Fase 2. Doelen stellen, concreet aan de slag!
De tweede fase wordt ingeluid met: wat ga ik eraan doen en wat kan ik eraan doen, of moet ik er juist niets aan doen?

Fase 3. Uitvoeren van het in fase 2 vastgestelde stappenplan.
“Hier sta ik nu en daar wil ik heen. Hoe doe ik dat? Stap voor stap.”
Fase 2 en 3 lopen daardoor soms ook wat door elkaar heen. Dat is afhankelijk van de doelstelling die geformuleerd is in fase 2. Men is dan al behoorlijk zelfstandig en er kunnen weken of zelfs maanden tussenzitten voor de cliënt terugkomt. Hij of zij moet zo snel mogelijk zelfstandig aan de slag. “Je kunt mij altijd bellen als je vragen hebt, maar je moet zélf aan de slag.”

Fase 4. De terugkomsessie.

De terugkomsessie is bedoeld om te coachen en te evalueren. Wat gaat goed, waar kun je nog aandacht aan besteden? Hier wordt meestal nog wat bijgesteld aan de doelen en de wijze waarop de cliënt daarmee omgaat. Dan nemen we afscheid. Mijn advies is steevast: bij twijfel even bellen, dan kunnen we sparren.

Samenvattend
De resultaten van het door mij gehanteerde concept van De Jacobs Ladder is zeer succesvol en de meeste patiënten krijgen weer grip op hun leven. Zij nemen weer deel aan de maatschappij, zijn aan het werk of willen graag weer aan het werk, voelen zich gelukkiger en hebben meer bagage. Kortom, zij zijn weer in balans. Belangrijk is dat er een haalbare brug wordt geboden, men snel geholpen wordt en de duur van de therapie kort is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *